Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
16.02.2016  

Tirana, 29-30.01.2016-#DiploHack Tirana, A Voice for Civil Society: Using Open Data to Strenghten Civil Society Advocacy".

Dogodek je združil v posamezne ekipe diplomate, hekerje in predstavnike civilne družbe. Vsaka izmed 13 skupin je v 24 urah (pred tem se člani ekip med seboj niso poznali) predstavila svojo idejo oz. prototip produkta. Slovensko veleposlaništvo je zastopala namestnica Maša Šiftar, ki je sodelovala v ekipi #LOVEinACTION (ime je ponazarjalo združitev najboljšega iz sLOVEnije in ACTION kot aktivisti civilne družbe).

Omenjena ekipa, ki je v svoji sredi imela tudi invalidko na vozičku, je izdelala predlog odprte platforme imenovane ACCESSHACK. Le-ta  bi podobno kot googlemap predstavljala vse javne površine v Tirani, ki so, niso oz. so le delno dostopne osebam z invalidskim vozičkom. Zemljevid bi lahko uporabniki (tudi starši z vozički, ljudje s poškodbo in ostali) tudi sami dopolnjevali ali podatke spreminjali s preprosto uporabo mobitelov (fotografija, komentar).

Po mnenju petih sodnikov (mednarodni NGO, predstavnik civilne družbe, novinar, visok predstavnik MZZ AL, VP Nizozemske) je ekipa #LOVEinACTION s svojim produktom ACCESSHACK bila najboljša. Pri tem so izpostavili ne samo uporabo, ampak tudi kreiranje open data; dejansko potrebo po ureditvi javnih prostorov za omenjeno manjšino albanske populacije (cca. 13-15% Albancev!) in resnično uporabnost podatkov za sprejemanje urejanja infrastrukture na ravni občine.

V imenu zmagovalne ekipe je projekt ACCESSHACK v 3 minutnem t.i. start-up pitchu predstavila Šiftarjeva, ki je bila po mnenju sodnikov in večine prisotnih najboljša predstaviteljica od vseh ekip.

Zmagovalna ekipa je dobila nagrado 400 EUR in zagotovitev udeležbe na zaključnem Diplohacku v Amsterdamu junija letos, kjer se bodo pomerile med seboj vse zmagovalne ekipe iz različnih prestolnic. Podoben dogodek namreč v sklopu predsedovanja EU organizirajo številna druga nizozemska veleposlaništva po svetu