Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
29.05.2017  

Tirana, Drač , med 4. in 9. majem 2017 - Udeležba slovenskih umetnic na 18. Mediterranea – Bienala mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja

Med 4. in 9. majem 2017 so se slovenske umetnice Neža Knez, Lucija Jankovec, Maja Hodošček, Olja Grubić, Kristina Aleksova in Živa Petrič udeležile 18. Mediterranea – Bienala mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja, ki je prvič potekal v Albaniji. Več disciplinarni umetniški dogodek je združil več kot 230 mladih sodobnih umetnikov in umetnic, ki so svoje delo predstavljali na več prizoriščih v Tirani in Draču. Poleg mladih umetnikov so se bienala udeležili številni kuratorji, kritiki, producenti in politiki, ki so spremljali umetnike in razpravljali o »domu«, temi bienala, v sodobni socio-ekonomski in politični realnosti v Evropi in Sredozemlju. Slovenske umetnice je spremljala ekipa ŠKUC-a, ki jih je vodil Jernej Škof. Udeležba je bila sofinancirana iz sredstev Kulturnega sklada Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Otvoritve festivala, ki jo je odprla albanska ministrica za kulturo Mirela Kumbaro, se je udeležila tudi veleposlanica Lea Stančič.

Vizualna umetnica Neža Knez je sodelovala v projektu Sredozemske pokrajine. Skupaj s kolegi iz Belgije, Francije, Italije in Tunizije je raziskovala kako okolje v katerem živimo vpliva na »notranje krajine« iz katerih tvorimo pomene in vrednote - vodila po katerih se ravnamo v vsakdanjem družbenem okolju. Plod njenega raziskovalnega dela je bila prostorska instalacija Pod kozolcem. Slednjega namreč obravnava kot s slovensko kulturo tesno povezano simbolno formo. Za bienale je zgradila kozolec in vanj z branjem zgodb povezanih s kozolcem performativno vpletla slovensko mitologijo.

Maja Hodoscek je s srednješolci iz Tirane izvedla delavnico Dreaming society. Procesno delo deluje kot platforma za delavnice in eksperimente, zasnovane v sodelovanju z dijaki srednjih šol. Nanaša se na politično vprašanje skupnosti, z namenom obnove družbenih vezi. Izhodišče delavnice je socialni diagram, ki so ga napisale dijakinje iz gimnazije v Celju. Na dvodnevni delavnici Dreamers v okviru bienala, so razmišljali o skupnosti in se s pisanjem pisem odzvali na diagram.

Lucija Jankovec je predstavila instalacijo Momento Lace, v kateri se nanaša na slovensko tradicijo čipkarstva, prepleteno z intimnimi zgodbami doma, in vanjo vnaša koncepte reciklaže in ponovne uporabe materialov.

Na področju uprizoritvenih umetnosti so svoj projekt Red Web predstavile Olja Grubić, Živa Petrič in Kristina Aleksova. Projekt je individualna interakcija performerke z obiskovalko/cem, ki na kocko postavlja meje komunikacije, ravni percepcije, stopnjevanje fantazije – posledica nove ere digitalne resničnosti kot fantazme, ki zabriše mejo med javnim in zasebnim prostorom.