Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
17.07.2017  

Ob dnevu mednarodnega kazenskega pravosodja MZZ poziva k odpravi nekaznovanosti za najhujše zločine

Na današnji dan obeležujemo 19. obletnico sprejema Rimskega statuta, s katerim je bilo ustanovljeno Mednarodno kazensko sodišče (MKS) za pregon najhujših storilcev genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev.

Ministrstvo za zunanje zadeve ob tej priložnosti opozarja na pomen preprečevanja grozodejstev in poziva k nadaljnjim prizadevanjem mednarodne skupnosti za odpravo nekaznovanosti storilcev in zagotovitev pravice žrtvam najhujših zločinov.

Slovenija je aktivna članica Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta, ki s svojim delovanjem prispeva k promociji in krepitvi sodišča. Ob tej priložnosti izpostavljamo pomen neodvisnega in učinkovitega MKS ter izražamo močno podporo sodišču. S ciljem aktivno prispevati k delu Skupščine in naslavljanju izzivov, s katerimi se sodišče sooča, je Slovenija najavila kandidaturo za ponovno članstvo v Biroju Skupščine za obdobje 2017 – 2020. Slovenija si bo še naprej prizadevala za uveljavitev sprememb Rimskega statuta, sprejetih junija 2010 v Kampali (Uganda), in opozarjala na obveznost polnega sodelovanja s sodiščem.

Z dnevom mednarodnega kazenskega pravosodja obeležujemo ustanovitev MKS, prvega stalnega mednarodnega kazenskega sodišča, s čimer je bil dosežen viden premik na področju mednarodnega prava. Sodišče predstavlja vodilen mednarodni mehanizem za zagotavljanje odgovornosti storilcev za zločine v primerih, ko države tega niso zmožne ali niso pripravljene storiti same. V postopkih pred sodiščem je do danes sodelovalo že skoraj 15.000 žrtev. Več kot 180.000 žrtev je bilo deležnih pomoči Skrbniškega sklada za žrtve MKS. S svojim delovanjem sodišče pomembno prispeva k ustvarjanju jurisprudence na področju kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

MKS šteje 124 članic. Sodišče trenutno vodi preiskavo 24 primerov v 10 situacijah: Uganda, Demokratična republika Kongo, Darfur (Sudan), Centralnoafriška republika I in II, Kenija, Libija, Slonokoščena obala, Mali in Gruzija. Tožilstvo MKS nadalje izvaja začetne obravnave v situacijah Afganistan, Gvineja, Gabon, Burundi, Kolumbija, Irak, Nigerija, Ukrajina, Palestina, Registrirana plovila Komorov, Grčije in Kambodže. Do danes je sodišče izdalo 4 obsodilne in eno oprostilno sodbo; 14 pripornih nalogov ostaja neizpolnjenih.