Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
04.09.2017  

12. Blejski strateški forum (BSF)

Na Bledu se danes začenja 12. strateški forum (BSF), eden najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji ter odmevno stičišče politikov, gospodarstvenikov in predstavnikov akademske srenje. Dogodek, na katerem se bo po napovedih zbralo 1000 udeležencev iz 70 držav, med njimi 15 zunanjih ministrov, bo potekal pod naslovom Nova realnost.

Rdeča nit foruma, ki ga skupaj organizirata zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost, je nova realnost, ko se zaradi digitalizacije in globalizacije stvari zdijo bližje, pomembnejše, bolj del našega življenja in naše nove realnosti. S to percepcijo, ki se zelo hitro spreminja, prihaja tudi do drugačnega razumevanja stvari, je za STA dejal generalni sekretar BSF Peter Grk.

Na forumu bodo skozi panele poskušali predstaviti glavne teme, ki so ta čas v ospredju zanimanja mednarodne javnosti, ter ponudili razmislek, kako se spopasti s to novo realnostjo oziroma kako se bomo nanjo prilagodili in jo usmerjali.

BSF bodo danes odprli zunanji minister Karl Erjavec, predsednik republike Borut Pahor, premier Miro Cerar ter visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Sledil bo panel voditeljev, ki se ga bodo med drugimi udeležili nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, generalni sekretar OECD Angel Gurria, podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ter srbska premierka Ana Brnabić. V središču bo razprava o izzivih, ki jih za politiko, gospodarstvo, varnost in družbo predstavlja hitro se spreminjajoči svet z globalizacijo in digitalizacijo.

Ob robu foruma bo priložnost tudi za dvostranske pogovore. Zunanji minister Erjavec se bo med drugimi srečal s Timmermansom in Mogherinijevo, ne pa tudi s hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić, saj, kot je dejal, ne vidi smisla v srečanju, dokler Hrvaška vztraja pri zavračanju arbitražne sodbe.

via Planet.si