Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
21.09.2017  

Ob svetovnem dnevu miru pozivamo k prekinitvi sovražnosti in spopadov

Dan miru, ki ga na pobudo Generalne skupščine OZN obeležujemo vse od leta 1981, predstavlja skupno težnjo končati nepotrebno trpljenje, kateremu je zaradi oboroženih spopadov po celem svetu podvrženih na milijone ljudi. Osrednja tema letošnjega dneva je "Skupaj za mir: spoštovanje, varnost in dostojanstvo za vse", s poudarkom na položaju beguncev in migrantov po vsem svetu. Združeni narodi ob tem opominjajo na dolžnost držav, da zagotovijo, da vsi, ki so prisiljeni pobegniti s svojih domov, prejmejo zaščito, do katere so upravičeni po mednarodnem pravu.  

 

Vendar pa je prekinitev sovražnosti in spopadov le prvi korak, ki lahko vodi do miru. Resnični mir zahteva veliko več. Zato si Slovenija, kot odgovorna članica mednarodne skupnosti, ki letos obeležuje 25. letnico članstva v Organizaciji združenih narodov ter 20. letnico prispevanja k mednarodnim operacijam in misijam, prizadeva za mednarodni mir in varnost ter prispeva k globalnemu razvoju na različnih področjih.

 

Zagovarjamo dosledno spoštovanje človekovih pravic in svoboščin – tudi v okviru aktualnega (2016-2018) članstva v Svetu OZN za človekove pravice; prizadevamo si za spoštovanje vladavine prava na nacionalni in mednarodni ravni, vključno z mednarodnim kazenskim in tranzicijskim pravosodjem; zagovarjamo koncept "odgovornosti zaščititi" (R2P) za preprečitev najhujših kršitev človekovih pravic. Podpiramo tudi prizadevanja za okrepitev preprečevanja konfliktov in miroljubnega reševanja sporov, vključno z okrepitvijo mediacijskih prizadevanj OZN ter nadaljnjega spodbujanja uporabe mediacije in izgradnje zmogljivosti na nacionalni, regionalni in mednarodni ravni. Kot donatorica mednarodne razvojne pomoči Slovenija podpira trajnostni razvoj v manj razvitih državah ter nudi humanitarno pomoč prizadetim v oboroženih konfliktih, zlasti otrokom.