Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
21.09.2017  

2. svetovni kongres UNESCO o prosto dostopnih izobraževalnih virih

V Cankarjevem domu v Ljubljani je med 18. in 20. septembrom 2017 potekal 2. svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih, ki sta ga skupaj organizirala UNESCO in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije.

Drugi svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih je eden od mejnikov v procesu priprave globalnih smernic in priporočil za države članice UNESCO, procesu, ki ga skupaj z UNESCO, vodi Slovenija. Slovenija s tem utrjuje vlogo ene od vodilnih držav v svetu pri procesu digitalne transformacije izobraževanja.


Na kongresu je sodelovalo 111 držav, 20 ministrov, skupaj 550 udeležencev, med njimi več kot 30 ministrov za izobraževanje oz. visoko šolstvo.

 

Kongres je bil organiziran pod častnim pokroviteljstvom EU komisarja za izobraževanje Tiborja Navracsicsa ter predsednika RS Boruta Pahorja, iz UNESCO sta se udeležila namestnik generalnega sekretarja Engida Getachew in pomočnik generalnega sekretarja za izobraževanje dr. Tang ter ministrske skupine za  "Opening up the Balkans". 

 

Sprejeta je bila ministrska izjava in Ljubljana OER Action Plan 2017.

Več informacij