Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
06.09.2017  

Neformalno srečanje zunanjih ministrov Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi

Minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec je danes ob robu Strateškega foruma Bled v funkciji predsedujočega Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi gostil neformalno srečanje ministrov za zunanje zadeve, ki so se ga udeležili zunanji ministri Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Moldavije, Srbije, Romunije in Turčije, namestnika ministrov Grčije in Kosova ter generalni sekretar RCC. Kot posebna gostja se je srečanja udeležila tudi visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini. 

Minister Erjavec je predstavil programsko usmeritev predsedovanja Slovenije Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi, ki bo potekalo do konca junija 2018. Slovensko predsedovanje poteka pod geslom 'SEE4FUTURE' in bo spodbujalo razprave usmerjene v prihodnost. Vsebinski poudarki predsedovanja bodo temeljili na štirih prioritetnih področjih med katere spadajo nadaljevanje podpore politiki širitve Evropske unije, podporo varni Evropi, promoviranju pozitivne perspektive mladih in digitalni preobrazbe družbe in pod gesli: povezana Evropa, varna Evropa, mlada Evropa, digitalna Evropa. V povezavi z zadnjo prioriteto je minister za javno upravo Koprivnikar tako včeraj v okviru Strateškega foruma Bled že vodil razpravo na temo digitalizacije družbe.

 

Splošni del neformalne razprave ministrov za zunanje zadeva Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi je bil namenjen izmenjavi mnenj o trenutnih razmerah na geografskem področju držav sodelujočih v Procesu sodelovanja v JVE. Ministri so ob tej priliki poudarili pomen zbližanja stališč pri ključnih vprašanjih z namenom poglobitve regionalnega sodelovanja, krepitve stabilnosti in varnosti, napredka v gospodarskih odnosih, kakor tudi dodatnemu angažiranju na področju migracij, v pravosodju, boju proti organiziranemu kriminalu in skupnemu boju proti terorizmu. Strinjali so se, da sta stabilnost in napredek regije na poti k članstvu v Evropsko unijo ključnega pomena. Za zagotavljanje teh ciljev je potreben angažma vseh vključenih, kakor tudi angažiran pristop EU.

 

Slovenija je predsedovanje Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi prevzela julija letos. Gre za prvo predsedovanje temu regionalnemu procesu, odkar je se je pridružila v letu 2010.