Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
06.07.2020  

MZZ RS dr. Logar z v.d. MZZ Albanije Cakajem o podpori približevanja Albanije EU in solidarnosti za premagovanje krize zaradi covid-19

Veleposlanik Peter Japelj je bil član delegacije Republike Slovenije ob delovnem obisku, na katerem je 6. julija 2020 minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, dr. Anže Logar, gostil v. d. ministra za Evropo in zunanje zadeve Republike Albanije, Genta Cakaja.

Ministra sta v pogovoru izrazila zadovoljstvo nad zelo dobrimi odnosi med državama in se strinjala, da je v trenutnih razmerah nujno izkazati solidarnost pri reševanju gospodarskih in družbenih posledicah pandemije covida-19. Minister dr. Logar je izrazil podporo Slovenije albanskemu približevanju Evropski uniji.

                                    

Osrednji temi pogovora med ministroma sta bili dvostransko sodelovanje na vseh področjih ter približevanje Albanije Evropski uniji. Minister dr. Logar je izpostavil zelo dobro sodelovanje med državama na političnem področju, veliko možnosti za dodatno krepitev sodelovanja pa je še na področju gospodarstva. Državi zelo dobro razvijata tudi razvojno sodelovanje, pri čemer Slovenija največ sredstev namenja področju napredka pri uresničevanju prizadevanj za članstvo v Evropski uniji.

                                   

Minister dr. Logar je pozdravil odločitev o začetku pristopnih pogajanj Albanije z EU, ki so jo evropski voditelji sprejeli marca 2020. Izpostavil je pomen nadaljevanja uresničevanja reform na področjih, ki jih je Evropska komisija določila kot prioritetna: to so volilna reforma, reforma pravosodja, reforma javne uprave ter boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Minister dr. Logar je ocenil, da je napredek Albanije v procesu približevanja Evropski uniji ključnega pomena za napredek reformnega procesa in politično stabilnost države ter s tem tudi regije.

                                    

Sogovornika sta se strinjala, da je potrebno v trenutnih razmerah pokazati solidarnost pri reševanju gospodarskih in družbenih vplivov pandemije covida-19. Izrazila sva zadovoljstvo nad odzivom EU, ki je poslala pomembno sporočilo solidarnosti državam Zahodnega Balkana - in s tem tudi Albaniji -, ki jim bo pomagala s finančno podporo pri spopadanju s posledicami pandemije.

                                   

Minister dr. Logar je izrazil zadovoljstavo, da bo Slovenija Albaniji namenila donacijo za blažitev posledic uničevalnega potresa, ki je državo prizadel novembra lani. Gre za pomoč v vrednosti 300.000 evrov za izgradnjo modularne šole v Albaniji, ki jo je Slovenija napovedala na donatorski konferenci februarja v Bruslju. Ministra sta se zavzela za čim prejšnjo izgradnjo šole.

Pogovori so tekli tudi o sodelovanju v okviru multilateralnih organizacij, pri čemer sta ministra posebno pozornost namenila sodelovanju v okviru OVSE, ki ji Albanija predseduje v letošnjem letu, ter sodelovanju v okviru NATA. Minister dr. Logar je v. d. ministru Cakaju čestital za uspešno delo, ki ga v sedanjih zahtevnih časih Albanija kot predsedujoča OVSE opravlja za krepitev dialoga in sodelovanja med državami članicami.

Ministra sta izmenjala tudi stališča in ocene glede aktualnih razmer v širši regiji ter drugih aktualnih mednarodnih tem. Minister dr. Logar je poudaril pomen nadaljnjega konstruktivnega medsosedskega in krepitve regionalnega sodelovanja.