Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
25.11.2022  

Tradicionalni slovenski zajtrk za 120 učencev šole Feti Fanaj v vasi Mangull, okraj Petrela, občina Tirana

Veleposlaništvo je 25. novembra v sodelovanju z albanskim Ministrstvom za kmetijstvo in razvoj podeželja, konkretneje z ministrico Frido Krifca, ter Ministrsvom za šolstvo in šport organiziralo tradicionalni slovenski zajtrk za 120 učencev šole Feti Fanaj v vasi Mangull, okraj Petrela, občina Tirana. 

                                  

Jutranjega dogodka, ki je zbral učence in učitelje, se je poleg ministrice Krifca udeležila soproga veleposlanika Renata Japelj Marmulaku, ki je v pripravah aktivno sodelovala. 

                                   

V kratkih nagovorih otrokom in učiteljem so MKRP Krifca, Renata Japelj Marmulaku in ravnateljica šole Blerina Alldervishi poudarile pomen zdravega zajtrka, sveže pripravljene hrane in uporabe lokalnih izdelkov. Renata Japelj Marmulaku je predstavila idejo tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki jo Slovenija vsak 3. petek v novembru promovira že 12. leto, s čimer obeležujemo dan slovenske hrane.

Lokalni proizvajalci so prispevali mleko in jabolka, lokalna restavracija pa nam je pripravila tracicionalne albanske palačinke petulle, domač sir in domač med. 

                                    

Otroci in učitelji so bili nad zajtrkom navdušeni, predvsem pa so z veseljem poslušali veleposlanikovo soprogo, ki jih je v celoti nagovorila v albanščini.