Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
25.06.2021  

EU Digitalno COVID potrdilo

EU Digitalno COVID potrdilo (EU DCP) je enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT-potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja državljank in državljanov po Evropski uniji.

Vsi državljani z dostopom do zVEM portala (digitalnim potrdilom ali s smsPass) lahko dostopajo do svojih potrdil o cepljenju, testiranju ali prebolelosti.

Vsi, ki so vsaj enkrat cepljeni ali so prebolevniki s še veljavnim statusom prebolevnika (to velja 180 dni), bodo v kratkem prejeli potrdilo v fizični obliki na dom na naslov za vročanje iz uradnih evidenc. Potrdilo v pisni obliki bo poslano vsem  prebivalcem, ki pogoje za prejem potrdila izpolnjujejo.

Od 1.7. 2021 so vsi izvajalci testiranja in cepljenja dolžni na željo pacientov (če torej ti ne bodo izrecno rekli, da potrdila ne potrebujejo) brezplačno izdati EU digitalno COVID potrdilo v okviru storitve testiranja ali cepljenja.

V juliju mesecu bo objavljena tudi aplikacija, da bomo lahko svoja COVID potrdila nosili s seboj »v telefonu«. Do  njih bomo  lahko kot prijavljeni uporabniki dostopali preko zVEM ali pa si bomo QR kodo poskenirali in imeli svojo »digitalno potrdilo« vedno pri roki.

>>> Več informacij