Veleposlaništvo RS Tirana /Novice /
07.10.2021  

Slovenija se poteguje za naziv Destinacija trajnostnega kulturnega turizma 2021

Projekt »Digitalno inoviranje kulturne dediščine« Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se je uvrstil med finaliste prestižne nagrade »ECTN Awards 2021« v kategoriji »Digitalizacija trajnostnega kulturnega turizma v smeri razvoja pametnih destinacij«. Podelitev nagrad bo v Atenah 21. oktobra 2021.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je jeseni 2019 objavilo javni razpis za vodilne destinacije, katerega pomemben sklop je bil digitalno inoviranje kulturne dediščine. Namen tega sklopa je bil omogočiti razvoj novih, digitalno obogatenih unikatnih turističnih produktov, prepletenih z bogato slovensko kulturno dediščino. Razpis je določal, da mora vsaka prijavljena vodilna destinacija digitalizirati vsaj tri enote nepremične kulturne dediščine in razviti vsaj eno 5-zvezdično doživetje »Slovenia Unique Experience«.

Sodelovalo je 31 destinacij, ki so digitalizirale več kot 100 različnih objektov nepremične kulturne dediščine, na podlagi le-teh pa razvijajo tudi edinstvena turistična 5-zvezdična doživetja. Vsi 3D modeli kulturne dediščine bodo v letu 2022 umeščeni na nacionalni spletni portal za digitalizirano kulturno dediščino, ki ga skupaj z zunanjim izvajalcem izdelalo ministrstvo, posledično pa bodo dostopni tako turistom kot strokovni turistični javnosti, kreativnim industrijam, vključeni bodo v mednarodne portale kulturne dediščine in predani v nacionalne arhive.

Cilj Slovenije na tem področju je postati vodilna država v Evropi, ki bo s sistematičnim digitalnim inoviranjem kulturne dediščine ustvarila unikatna turistična doživetja.

>>> Več informacij