Veleposlaništvo RS Tirana /Izredni dogodki - COVID-19 /COVID-19 - ALBANIJA /

STANJE V ALBANIJI V ZVEZI Z NOVIM KORONA VIRUSOM COVID-19

Ukrepi, ki jih je sprejela strokovna tehnična komisija za zajezitev širjenja covid-19 na posvetu 30. 8. 2021 in ostajajo v veljavi:

Policijska ura začne ob 23. uri in traja do 6. ure.

Vsi potniki, ki vstopajo v Albanijo na kateremkoli mejnem prehodu, morajo nujno predložiti enega od naslednjih dokumentov:

1. dokazilo o cepljenju zoper Covid19, od polnega cepljenja mora miniti vsaj 2 tedna;

2. negativni rezultat testa PCR, ki ni starejši od 72 ur, ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur;

3. potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev. Navedeno velja tudi za potnike, ki Albanijo zgolj prečkajo (tranzit). Za otroke do 6 leta navedeni pogoji ne veljajo.

Uporaba mask je v zaprtih prostorih, trgovinskih centrih, trgovinah, na javnem prevozu in povsod, kjer ni mogoče ohranjati zahtevane fizične razdalje, nujna. Globa za neupoštevanje tega pravila znaša 3.000 ALL.

Omejitve potovanj in gibanja

Potniki morajo biti pripravljeni na omejitve potovanja, ki se jih lahko začne uvajati v zadnjem trenutku ali brez predhodnega obvestila ob morebitni spremembi epidemiloške slike.

Državljanom EU je omogočeno neomejeno gibanje po Albaniji.

______________________________________________________________________________________

STANJE V ALBANIJI

Albanske oblasti so najavile, da bo od 4. januarja 2022 cepljenje obvezno za vse zaposlene v javni upravi, supermarketih in nakupovalnih centrih. Predložiti bodo morali potrdilo o cepljenju, ali pa vsakih 5 dni negativni PCR test. Obvezno cepljenje že velja za zaposlene v zdravstvu, v izobraževalnih ustanovah in za univerzitetne študente.

Albanija od 3. decembra prepoveduje vstop tujim državljanom, ki so v zadnjih 14 dnevih bili v Južni Afriki, Keniji, Angoli, Zambiji, Bocvani ali Senegalu. Albanski državljani, ki so bili v zadnjih 14 dnevih v omenjenih državah, morajo za 14 dni v karanteno na domu. Ukrep bo veljal 3 tedne.

Albanske oblasti doslej ne poročajo o prisotnosti novega omicron seva.

Zadnje informacije (1. december 2021) o okužbah:

 • Nove okužbe za obdobje 22. – 30. november: 3552
 • Število testiranih za obdobje 22. – 30. november: 23.784
 • Število smrtnih žrtev za obdobje 22. – 30. november: 56
 • Število aktivnih primerov na dan 30. novembra 2021: 7.065
 • Hospitalizacija 30. november 2021: 169
 • Skupno število smrtnih žrtev od začetka pandemije: 3093
 • Skupno število okuženih od začetka pandemije: 199.945
 • Število ozdravljenih bolnikov za obdobje 22. – 30. november: 4467

Število cepljenih v državi:

 • s 3 odmerki: 65.471 oseb
 • z 2 odmerkoma: 959.555 oseb (33,90 % prebivalstva oz. 40,6 % prebivalstva, starejšega od 15 let);
 • s prvim odmerkom: 1.071.871 oseb

V Albanija je na voljo cepljenje s cepivi AstraZeneca; Pfizer BioNTech; Sinovac CoronaVac; Gamaleya - Sputnik V.

Do 1. novembra 2021 je bilo v okviru množičnega cepljenja uporabljeno 1.909.861 cepiv, z obema odmerkoma je bilo cepljenih 891.707 prebivalcev.

Od 3. decembra so vsi starejši od 18 let upravičeni do tretjega, poživitvenega, odmerka cepiva, če je minilo več kot 6 mesecev od prejema drugega odmerka.

V primeru suma na okužbo pokličite številko za nujne klice 127.

____________________________________________________________________________________

OPRAVLJANJE TESTA NA OKUŽBO S COVID-19

V Tirani je mogoče test na okužbo s covid-19 (Sars-Cov-2 PCR test) opraviti v zasebnih laboratorijih:

 • Alnet American Laboratory, naslov: Zogu I Boulevard 40, Tirana;
 • American Hospital Laboratory branch II, naslov: Rruga e Dibres, 8 storey building, Tirana;
 • Hygeia, naslov: Rruga Industriale 4 Km 1 i Rrugës dytësore të Autostradës, Tirana;
 • Intermedica, naslov: Rr.Panorama (pranë Hipotekës), Tirana
 • GENIUS LAB, Njesia Bashkiake Nr.7, Rruga e Kavajes, Tirana.

*POMEMBNO: Slovenija za vstop v državo priznava samo negativni rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2, če je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Izraelu, Turčiji, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike. Če je test PCR opravljen v državi, ki ni navedena, je ustrezen, če hkrati izpolnjuje vse naslednje pogoje:

 • vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test PCR, izdan v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja: ime, priimek, enoznačni identifikator osebe (EMŠO, številka zdravstvenega zavarovanja, številka potne listine ali drugega dokumenta države, datum rojstva ali drug podoben identifikator), podatke o vrsti testa (proizvajalec, datum in ura odvzema brisa), podatki o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, in
 • je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covid potrdila, in
 • omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot evropsko digitalno covid potrdilo.

Test HAG je ustrezen, če je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Izraelu, Turčiji, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike. Če je test HAG opravljen v državi, ki ni navedena, je ustrezen, če hkrati izpolnjuje vse naslednje pogoje:

 • vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test HAG, izdan v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja: ime, priimek, enoznačni identifikator osebe (EMŠO, številka zdravstvenega zavarovanja, številka potne listine ali drugega dokumenta države, datum rojstva ali drug podoben identifikator), podatke o vrsti testa (proizvajalec, datum in ura odvzema brisa), podatki o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, in
 • je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covid potrdila, in
 • omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot evropsko digitalno covid potrdilo.

Ne glede na državo izdaje je test HAG ustrezen le, če je naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov.

>>> Več informacij

______________________________________________________________________________________ 

Več informacij o koronavirusu COVID-19 najdete na povezavi.

O aktualnem številu primerov v posameznih državah se lahko informirate na povezavi.

Navodila za potnike