Veleposlaništvo RS Tirana /Izredni dogodki - COVID-19 /COVID-19 - ALBANIJA /

STANJE V ALBANIJI V ZVEZI Z NOVIM KORONA VIRUSOM COVID-19

Ukrepi, ki jih je sprejela strokovna tehnična komisija za zajezitev širjenja covid-19 na posvetu 30.08.2021:

Od 1. 9. se policijska ura začne ob 23. uri in traja do 6. ure.

Od 6. 9. bodo morali vsi potniki, ki vstopajo v Albanijo na kateremkoli mejnem prehodu, nujno predložiti enega od naslednjih dokumentov:

1. dokazilo o cepljenju zoper Covid19, od polnega cepljenja mora miniti vsaj 2 tedna;

2. negativni rezultat testa PCR, ki ni starejši od 72 ur, ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur;

3. potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev. Navedeno velja tudi za potnike, ki Albanijo zgolj prečkajo (tranzit). Za otroke do 6 leta navedeni pogoji ne veljajo.

Uporaba mask je v zaprtih prostorih, trgovinskih centrih, trgovinah, na javnem prevozu in povsod, kjer ni mogoče ohranjati zahtevane fizične razdalje, nujna. Globa za neupoštevanje tega pravila znaša 3.000 ALL.

Omejitve potovanj in gibanja

Potniki morajo biti pripravljeni na omejitve potovanja, ki se jih lahko začne uvajati v zadnjem trenutku ali brez predhodnega obvestila ob morebitni spremembi epidemiloške slike.

Državljanom EU je omogočeno neomejeno gibanje po Albaniji.

______________________________________________________________________________________

STANJE V ALBANIJI

Zadnje informacije (12. oktober 2021) o okužbah:

 • Okuženi: 157.026 (+ 864 od 11. 10.)
 • Smrtni primeri: 2543 (+ 4 od 11. 10.)
 • Aktivni primeri: 12.766
 • Okrevali po okužbi: 141.717

Cepljenje prednostnih skupin se je v Albaniji začelo 11. januarja 2021, avgusta in septembra je Albanija uvedla množično cepljenje za vse, starejše od 18 let. Albanija ima za svoje državljane na voljo cepiva AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Sinovac CoronaVac in Gamaleya - Sputnik V. V Albaniji je bilo do 13. oktobra 2021 v okviru množičnega cepljenja z enim odmerkom cepljenih 1.601.552 prebivalcev, z dvema odmerkoma pa 704.626.

V primeru suma na okužbo pokličite številko za nujne klice 127.

____________________________________________________________________________________

OPRAVLJANJE TESTA NA OKUŽBO S COVID-19

V Tirani je mogoče test na okužbo s covid-19 (Sars-Cov-2 PCR test) opraviti v zasebnih laboratorijih:

 • Alnet American Laboratory, naslov: Zogu I Boulevard 40, Tirana;
 • American Hospital Laboratory branch II, naslov: Rruga e Dibres, 8 storey building, Tirana;
 • Hygeia, naslov: Rruga Industriale 4 Km 1 i Rrugës dytësore të Autostradës, Tirana;
 • Intermedica, naslov: Rr.Panorama (pranë Hipotekës), Tirana
 • GENIUS LAB, Njesia Bashkiake Nr.7, Rruga e Kavajes, Tirana.

*POMEMBNO: Slovenija za vstop v državo priznava samo negativni rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2, če je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Izraelu, Turčiji, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike. Če je test PCR opravljen v državi, ki ni navedena, je ustrezen, če hkrati izpolnjuje vse naslednje pogoje:

 • vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test PCR, izdan v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja: ime, priimek, enoznačni identifikator osebe (EMŠO, številka zdravstvenega zavarovanja, številka potne listine ali drugega dokumenta države, datum rojstva ali drug podoben identifikator), podatke o vrsti testa (proizvajalec, datum in ura odvzema brisa), podatki o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, in
 • je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covid potrdila, in
 • omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot evropsko digitalno covid potrdilo.

Test HAG je ustrezen, če je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Izraelu, Turčiji, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike. Če je test HAG opravljen v državi, ki ni navedena, je ustrezen, če hkrati izpolnjuje vse naslednje pogoje:

 • vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test HAG, izdan v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja: ime, priimek, enoznačni identifikator osebe (EMŠO, številka zdravstvenega zavarovanja, številka potne listine ali drugega dokumenta države, datum rojstva ali drug podoben identifikator), podatke o vrsti testa (proizvajalec, datum in ura odvzema brisa), podatki o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, in
 • je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covid potrdila, in
 • omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot evropsko digitalno covid potrdilo.

Ne glede na državo izdaje je test HAG ustrezen le, če je naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov.

>>> Več informacij

______________________________________________________________________________________ 

Več informacij o koronavirusu COVID-19 najdete na povezavi.

O aktualnem številu primerov v posameznih državah se lahko informirate na povezavi.

Navodila za potnike