Veleposlaništvo RS Tirana /Kulturno sodelovanje /Prihodnost bivanja v Tirani /

Otvoritev razstave Prihodnost bivanja v Tirani

V Tirani je bila v torek, 13. julija, svečano odprta razstava Prihodnost bivanja, enega izmed promocijskih dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu EU. Dogodek je potekal na lokaciji Destil Creative Hub, namenjenemu kreativnim posameznikom in industrijam v strogem centru Tirane.

 

Sprejema in otvoritve razstave so se udeležili predstavniki diplomatskega zbora, albanski predstavniki političnega, kulturnega in gospodarskega življenja, Slovenci v Albaniji ter prijatelji veleposlaništva.

 

Veleposlanik Peter Japelj je v nagovoru zbranim predstavil razstavo Prihodnost bivanja kot žlahtni izbor sodobnega slovenskega oblikovanja, lokalnih materialov in trajnostnih principov. Na kratko je osvetlil idejo sodelujočih oblikovalcev. Poudaril je, da je celoten projekt ustvarilo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo kot enega največjih promocijskih dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu EU. Za organizacijo se je zahvalil vsem sodelujočim v Albaniji ter Centru za kreativnost in Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

 

Sprejem in celotna otvoritev sta minila v izredno prijateljskem in živahnem razpoloženju, ob kozarcu Radgonske penine. Poskrbljeno je bilo tudi za DJ program z Amer Doux, eno redkih albanskih žensk v tem poklicu. Tudi izbor fotografinje Giulie Dajci je prispeval k dodatni promociji uspešnih ženskih umetnic.