Veleposlaništvo RS Tirana /Kulturno sodelovanje /Monumenta Albanica Justinopolitana /

Odprtje razstave Monumenta Albanica Justinopolitana in simpozij v Tirani

Ob 30. obletnici obeležbe vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Albanijo je veleposlaništvo pripravilo glavni dogodek, razstavo Monumenta Albanica Justinopolitana.

V sodelovanju s Petrom Štoko iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, Zgodovinskim muzejem v Tirani ter Kulturnim društvom Albancev slovenske Istre Ilirija smo razstavo svečano odprli v četrtek, 10. marca, točno na dan vzpostavitve diplomatskih odnosov pred tridesetimi leti, v osrednji albanski muzejski instituciji, Narodno zgodovinskem muzeju v Tirani.

Razstava je posvečena albanskim družinam, ki so se v srednjem veku, od 13. stoletja dalje, naseljevale v slovenski Istri/Kopru. Razstavljene so izvirne knjige in dokumenti iz arhiva knjižnice v Kopru, iz katerih so razvidne vezi z Albanijo. Življenje, delo in sledi albanskih družin je predstvljeno na štiridesetih panelih. Razstava predstavlja številne znane osebnosti (iz družin Bruti, Bruni, Dukagjini, Carpaccio), ki so albanskega porekla in so zasedale pomembne položaje ter vplivale na življenje v teh krajih. Med njimi so nadškof, avtor slik v stolnici, upravniki gradu Socerb, lastniki palač, itd.

Razstava predstavlja družbene, gospodarske in kulturne vezi, ki so jih v okviru takratne Beneške republike, s poudarkom na Kopru, soustvarjale družine z območja današnje Albanije. Kurator razstave je Peter Štoka, ki že leta preučuje in se ukvarja s prisotnostjo Albancev v Kopru in Slovenski Istri ter zgodovino Slovenije in Albanije.

Na otvoritvi so obiskovalce nagovorili veleposlanik Peter Japelj, direktor Zgodovinskega muzeja Dorian Koçi, predsednik društva Ilirija Heset Ahmeti ter kurator Peter Štoka.

V petek, 11. marca, je v avditoriju Zgodovinskega muzeja potekal simpozij, na katerem so pozdravne nagovore imeli VP Japelj, direktor Koçi in kurator Štoka. Akademiki prof. dr. Pellumb Xhufi, prof. dr. Irakli Koçollari in prof. dr. Shyqyri Nimani so predstavili svoja razmišljanja na teme: "Tipologija albanske emigracije v Istri v XVI in XVIII stoletju", "Prepovedi srednjeveškim Albancem na severnem delu Dalmacije" in "Srednjeveška umetnost v mestu Koper".

Razstava je v Zgodovinskem muzeju v Tirani gostovala do nedelje, 27. marca.

Razstava je bila nato od 6. aprila na ogled v Elbasanu na Srednji pedagoški šoli, ki je bila prva nacionalna gimnazija v albanskem jeziku in je prizorišče Elbasanskega kongresa, ki velja za zibelko enotnega poučevanje albanskega jezika v vseh albansko govorečih področij. Elbasan je za Slovence pomemben tudi zato, ker je tam deloval jezikoslovec in albanolog Rajko Nahtigal, ki je leta 1917, na povabilo albanskih jezikoslovcev, sodeloval pri oblikovanju prve albanske slovnice in kodifikaciji albanskega jezika.