Veleposlaništvo RS Tirana /Kulturno sodelovanje /Drago Jančar na literarnem festivalu Tirana Gate 2022 /

Drago Jančar na Mednarodnem literarnem festivalu Tirana Gate 2022

V Tirani je od 5. do 7. oktobra 2022 potekal Mednarodni literarni festival Tirana Gate 2022, ki se ga je na vabilo založbe Toena udeležil slovenski pisatelj Drago Jančar. Na aktivnostih v okviru festivala ga je spremljal prevajalec iz slovenskega v albanski jezik Nikollaj Berishaj.

Drago Jančar je v Tirani predstavljal roman "In ljubezen tudi", ki je tretji prevod njegovih del v albanski jezik, prevedel ga je Nikollaj Berishaj, izdala pa založba Toena. Nastopil je na prvem panelu dogodka 5. oktobra ob 11. uri v razpravi, ki je bila posvečena kulturi kot edinemu prostoru brez meja, kjer se lahko gibljemo brez prepustnic in namesto pričkanja, če se ne strinjamo s sogovorniki, uporabljamo dialog. V razpravi sta sodelovali albanska pesnica Anna Kove in pisatelj Ylljet Alicka.

Isti dan popoldne je Drago Jančar skupaj z grškim pisateljem Telemakom Koco in albansko igralko Mariano Kondi sodeloval na dogodku odrskega branja odlomkov iz svojega romana.

Oba nastopa našega priznanega pisatelja sta zbrala veliko množico obiskovalcev, ki so ob robu dogodkov lahko poklepetali z Dragom Jančarjem in ob nakupu knjige prejeli podpisan izvod. 

Veleposlanik Japelj je v rezidenci v čast obiska slovenskega pisatelja pripravil koktajl, na katerega so bili mdr. vabljeni direktorica založbe Toena, direktorica albanske agencije za knjige in branje, direktorica agencije za preiskavo dosjejev tajne službe Sigurimi in švedski pisatelj Kristoffer Leandoer, soprog švedske veleposlanice.

Veleposlaništvo je sponzoriralo prevajanje dogodka.